vineri, 19 septembrie 2008

Pauza intr-o relatie, solutie sau preaviz pentru despartirea definitiva?

Ar fi minunat daca am stii cand sa dam drumul acelor detalii din viata noastra care ne fac rau si ne ranesc... Ar fi si mai minunat daca am putea sa facem acest lucru, punandu-ne in acelasi timp la adapost de orice sentiment de vina, de remuscare sau de suferinta. Ar fi nemaipomenit daca ai putea sa te eliberezi de tot ceea ce te doare. Exista insa unele momente intr-o relatie in care se ajunge intr-un punct mort.
Certurile, neintelegerile, dorinta de altceva, vorbele care ranesc poate neintentionat, dar o fac cu o intentie cruda, obosesc atat de tare incat se ajunge la concluzia ca pauza constituie cea mai buna solutie pentru ameliorarea relatiei. Unul sau ambii parteneri simt nevoia sa aiba mai mult spatiu si sa stea deoparte unul de altul, in ideea de a-si clarifica statutul viitor al relatiei lor. Si nu ma refer la relatiile care se afla la inceput de drum caci aici propunerea unei pauze coincide cu pretextul unei despartiri. Ma refer la relatiile pe termen lung, la relatiile in care pauza se impune ca o necesitate, insa se evita cu o inconstienta surda. Din aceeasi teama de despartire si din reticenta fata de schimbare...
1)Disperarea de a merge mai departe
Primul imbold pe care il ai in momentul despartirii este acela de a te crampona de partener si de relatie, asa imperfecta cum este ea. Ai tendinta de a-ti invinovati partenerul pentru propria nefericire sau, si mai dureros, esti inclinat sa vezi in propria persoana motivul principal pentru care relatia a esuat. Este foarte posibil sa-ti doresti cu disperare sa mergi mai departe cu relatia ta chiar daca stii ca situatia are cele mai mari sanse de a se agrava. De obicei, daca celalalt este cel care a initiat despartirea temporara, cel care accepta se simte si cel mai ranit. Ai tendinta de a te victimiza sau de a juca rolul martirului si nu vrei sa dai drumul lucrurilor care iti fac rau.Trebuie insa sa admiti ca uneori pauza intr-o relatie este binevenita. Pauzele sau despartirile temporare sunt menite sa-ti deschida larg ochii. In timp, este foarte probabil sa realizezi ca a dori pe cineva care a incetat sa te mai doreasca sau care nu mai are ce cauta in viitorul tau este un mod de automutilare sufleteasca. Incetezi sa te mai pedepsesti cu propria-ti mana si accepti despartirea. Uneori a stii sa renunti constituie cel mai mare act de curaj si de demnitate. A te agata de o persoana sau de un episod din trecut care si-a indeplinit rolul in piesa vietii tale nu poate decat sa te infunde si mai tare.

2)Intreruperea temporara a relatiei, moment de respiro
Fie de comun acord, fie cu chiu cu vai, unul ferm convins de necesitatea situatiei, altul nevoit sa accepte, cand lucrurile merg din ce in ce mai rau intr-o relatie multi prefera sa aleaga calea de mijloc. Prea devreme ca sa te poti pronunta pentru o despartire definitiva si prea tarziu ca sa mai traiesti ineditul inceputului, pauza intruchipeaza pentru moment solutia cea mai rezonabila. “Am nevoie de timp sa-mi clarific ceea ce simt cu adevarat. Am incetat sa stiu daca imi este mai bine cu tine sau fara tine. Haide sa lasam timpul sa decida pentru noi”, cam asa suna moto-ul despartirii de moment.

Si intr-adevar timpul decide. Te prefaci insa la inceput ca totul este in regula, chiar daca tu stii ca de fapt nu este. Realizezi apoi ca nimic nu mai merge in viata ta si incerci sa o repari. O relatie care nu se bucura de angajamentul total al ambiilor parteneri, nu este constructiva pentru niciunul dintre cei doi. A ramane prins intr-o astfel de relatie nu poate decat sa provoace nemultumire si nefericire. Ca atare, pauza nu poate aduce dupa sine doua mari posibilitati de finalizare: fie relatia se poate reconstrui pe baze mult mai solide, fie se prabuseste cu si mai multa violenta decat data trecuta.Inainte de pauza, te simti pierdut si confuz pentru ca nu mai stii ce-ti doresti cu adevarat. In timpul pauzei, parca te simti si mai coplesit, insa usor impacat cu tine.
Dupa pauza nu exista insa decat doi mari posibilitati. Cei doi parteneri fie restabilesc angajamentul initial, fie se implica intr-un mod serios intr-un proces de detasare. Pe masura insa ce timpul trece, percepi lucrurile intr-o noua lumina si le privesti cu obiectivitate. Acum realizezi daca relatia voastra merita sau nu inca o sansa, daca este posibil sa se ajunga iarasi in punctul in care ai lasat-o sau daca lucrurile se pot remedia. Se poate intampla sa te intorci intr-o relatie mai matur, mai precaut si mai hotarat ca niciodata sa lupti pentru lucrurile in care crezi. Sa lupti pentru relatia voastra daca tu consideri ca aceasta merita.
Sursa:www.kudika.ro

Un comentariu:

elena spunea...

eu nu sunt deloc de acord cu nici un fel de pauza. parerea mea este ca pauzele duc exact la ce vrem sa evtam: racirea relatiei. asta iti da timp sa faci relatii noi, sa-ti zboare mintea la altii. daca apare nevoia de pauza in relatie inseamna, cum spui tu, preaviz la despartire. parerea mea!